Blockchain verandert onze wereld drastisch

Slechts een week na de officiële waarschuwing van De Nederlandse Bank over het potentiële gevaar van malafide cryptovaluta, volgde het nieuws over de rappe ondergang van Confido. Deze Nederlands/Amerikaanse startup beloofde gouden bergen aan investeerders in zijn blockchain-plannen, maar bleek ineens onvindbaar. Samen met de 320.000 euro die al was geïnvesteerd. Een bijzonder vervelend voorval binnen de wereld van blockchain. Omdat slecht nieuws in de regel vaak beter scoort dan goed nieuws, komen de negatieve verhalen al snel naar voren. In deze blog wil ik meer kanten van blockchain belichten. Want het is duidelijk dat het onze wereld drastisch verandert, en dat gaat verder dan een bitcoin, ethereum of een digitale Florijn.

Meer over blockchain
Je kunt blockchain vergelijken met een digitaal overzicht met transacties dat door alle deelnemers gezamenlijk wordt bijgehouden. Alle deelnemers hebben op hetzelfde moment dezelfde versie van het overzicht. Het boeken van wijzigingen in het overzicht gebeurt dus niet op één centrale plek, maar op een netwerk van computers en bij iedereen die een kopie van het overzicht heeft. Bovendien wordt elke transactie door het netwerk van deelnemers gecontroleerd. Iedereen is dus honderd procent verantwoordelijk. Als wijzigingen eenmaal zijn doorgevoerd, kunnen ze ook niet meer ongedaan gemaakt worden. Dat komt omdat elke wijziging of transactie is versleuteld. Een blok met wijzigingen dat eenmaal in de blockchain zit, is onlosmakelijk verbonden met het voorgaande blok in de keten. Het is dus vrijwel onmogelijk om ermee te knoeien.

Drie fundamentele drivers
Er zijn talloze use cases te verzinnen waarin bovenstaande techniek goed van pas komt. Er zijn wat mij betreft echter drie fundamentele drivers die ervoor gaan zorgen dat de inzet van blockchain in veel industrieën een vlucht zal nemen. Allereerst zorgt blockchain voor kostenbesparingen en meer efficiëntie. Bijvoorbeeld omdat transacties geautomatiseerd worden en bedrijven daarbij geen gebruik hoeven te maken van hun bestaande (verouderde!) infrastructuur. Ten tweede biedt het organisaties de mogelijkheid te concurreren met startups die blockchain vaak in het DNA van hun oplossingen hebben. Denk aan fintech-bedrijven die als paddestoelen uit de grond lijken te schieten. Tenslotte staat blockchain vaak aan de basis van gehele nieuwe business-modellen. Organisaties zijn – dankzij geautomatiseerde processen en de mogelijkheid data van diverse partijen te analyseren in een veilige omgeving – immers in staat dingen te doen die voorheen niet mogelijk waren.

Het Kadaster en blockchain
Het Kadaster is een goed voorbeeld van een organisatie die de voordelen van blockchain aan het verkennen is. Wanneer iemand een perceel koopt of verkoopt, dan komt daar nogal wat bij kijken. Er zijn veel partijen bij betrokken en er worden vaak complexe afspraken gemaakt. Alle documentatie rondom deze afspraken, waaronder tekeningen, (lucht)foto’s en contracten zullen veilig moeten worden opgeslagen. Het Kadaster experimenteert met blockchain om deze stappen zoveel mogelijk te automatiseren. Dit om kosten te besparen en de transparantie te vergroten. Iedereen heeft immers toegang tot dezelfde informatie. Daarbij is alle informatie ook nog eens versleuteld, wat de veiligheid van het proces in zijn geheel vergroot. Een mogelijke volgende stap is dat het Kadaster op basis van deze nieuwe manier van werken, en dankzij analyse van processen en transacties, ook nieuwe diensten aan kan bieden.

Pensioen-blockchain
Een abder project loopt bij de pensioenfondsen APG en PGGM die samen een ‘pensioen-blockchain’ hebben ontwikkeld. Hierop draait waar de administratie van een fictief pensioenfonds van 10.000 deelnemers. Dit systeem volgt de levensloop van deelnemers en ziet of iemand bijvoorbeeld gaat trouwen, scheiden, een kind krijgt of van baan verandert. De pensioenfondsen kunnen al die data nu veilig in real time verwerken. Zo kunnen deelnemers ook direct zien wat de nieuwe situatie betekent voor hun pensioen, maar ook overheden hebben zo direct inzicht in de actuele situatie. APG en PGGM besparen niet alleen op kosten voor het invoeren van data, de data is ook veel minder foutgevoelig en de blockchain-aanpak stelt hen in staat nieuwe businessmodellen te ontwikkelen.

Blockchain-technologie is neutraal
Ondanks dat blockchain – als basis voor allerlei exotische cryptovaluta, lees ook het blog van onze CTO Hans Timmerman over de digitale Florijn – de laatste tijd regelmatig negatief in het nieuws komt, moeten we vooral beseffen dat de technologie op zichzelf neutraal is en het veel organisaties in staat stelt met ongekende innovaties voor de dag te komen.

Game changer of nice-to-have?
Mijn advies aan organisaties die met blockchain aan de gang willen is: denk goed na welke uitdaging je wilt gaan oplossen. Anders wordt blockchain geen game changer, maar slechts een nice-to-haveDell EMC kan bedrijven die een heldere business case hebben ontwikkeld ondersteunen bij de stappen die volgen in het blockchain-proces. Denk hierbij aan het ontwikkelen van cloud native apps via ons Virtustream-platform, het integreren van databases via Dell Boomi en natuurlijk het leveren van de juiste infrastructuur en encryptie voor deze bedrijfskritische applicaties. Samen met klanten zorgen we er uiteindelijk voor   dat de kosten dalen, de transparantie in de gehele keten stijgt en dat in een veilige omgeving. Blockchain in optima forma.

About the Author: Lijong Tjang A Tjoi